Hogelandsymfonie – vierentwintig uur muziek in Zuurdijk

Het ziet er feestelijk uit in Zuurdijk. Het kerkje is mooi uitgelicht. Tussen de kerk en de bomen rondom de kerk is een installatie gemaakt van blauw textiel en kleine geluidsspeakers. Rondom en in de kerk beland je in een fantasiewereld van klank. In de kerk hoor je het orgel, maar het geluid wordt live opgenomen en bewerkt. Zoals een elektrisch gitarist zijn snaargeluid met effecten verandert, wordt in nu het orgelgeluid van Zuurdijk vertraagd, herhaald en veranderd. Soms lijkt het rockmuziek, dan weer jazzy, dan weer klassiek. Muzikanten zwerven rond en door de kerk, net als het publiek, door een landschap van klank. Het orgel geluid klinkt overal subtiel door en vermengt zich met de omgeving. Zo klinken de vogels van Zuurdijk, komen de trekkers voorbij, is er een lied voor Joapke, een ode aan Kunibert, het Molenlied. Wanneer het donker wordt, wordt het stiller in Zuurdijk, wordt de symfonie meditatief en stiller. De Hogelandsymfonie duurt 24 uur en begint op zaterdag 22 augustus om 16 uur. De symfonie is gemaakt om doorheen te wandelen; om je van het geluid in de kerk naar het geluid om de kerk te bewegen. Driemaal bereikt de symfonie een climax: zaterdagavond rond 21 uur, zondagochtend rond 7.30 uur een vroege vogelconcert en zondagmiddag rond 14 uur.

De Hogelandsymfonie is een initiatief van de Plaatselijke Commissie Zuurdijk Stichting Groninger Kerken en Dorpsbelangen Zuurdijk. Organist en componist Jacob Lekkerkerker, bedenker van de symfonie, is onderscheiden met onder andere de Sweelinck-Mullerprijs, de Jur Naessens Muziekprijs en de Schnitgers Droomprijs voor innovatieve projecten met het orgel. Greetje Bijma is een zangfenomeen met inmiddels een grootse carrière achter zich die haar bracht tot in Carnegie Hall. Oene van Geel is een begenadigd altviolist en onder meer winnaar van de Boy Edgarprijs, Alfredo Genovesi tenslotte is een elektronisch muzikant uit de Amsterdamse underground scene, die de afgelopen jaren wereldwijd optrad als muzikaal begeleider van moderne dans.

Jacob Lekkerkerker – compositie, orgel Greetje Bijma – zang Oene van Geel – altviool Alfredo Genovesi – elektronisch muzikant Mirjam Meerholz – ontwerp beeld

informatie: Annette Broekhuizen, annette.y.broekhuizen@xs4all.nl, 0595 571913