Het was een groot feest, op Zuurdijk, het weekend van de Hogelandsymfonie, die duurde 1441 minuten en begon op zaterdag 22 augustus rond 16 uur. Het begon met het luiden van de klok Kunibert, in steeds wisselende tempi.

‘s Nachts geluiden van vogels, van tractoren, van combines, van de wieken van de molen. Driemaal kreeg het klanklandschap het karakter van een concert: rond 21 uur, 7.30 uur en rond 14 uur.
(de tekst loopt door onder de foto’s)

Kunstenaar Mirjam Meerholz ontwierp speciaal voor de symfonie een installatie van blauw textiel, een spiegel van de boerengeschiedenis van het Hogeland, die in en rondom de kerk te zien was. Het was prachtig weer, het hele weekend. De eerste dag vrijwel windstil, de 2e dag met harde wind. De eerste dag bewogen de overalls verstild heen en weer, de 2e dag klapperden ze hard! Een cadeautje, vond Mirjam Meerholz.

Vanaf zaterdagmiddag 15 uur tot aan het einde waren er continue mensen, soms aandachtig luisterend, dan weer kijkend op kerkhof en begraafplaats, en ook pratend. Cafe Billeke de Beer had steeds een goed bezet terras. Veel (oud) Zuurdieksters en vreemden ontmoetten elkaar daar, aten er een hapje en dronken er een slok.

 

In de nacht waren er ook mensen die liggend op een zitzak bleven luisteren, of even sliepen. Iemand vierde haar verjaardag met de Hogelandsymfonie, picknickend op het kerkhof. Er sliepen mensen op het kerkhof.

Er waren veel bezoekers, waarvan een fors aantal 2 of 3 concerten bezochten. Zelfs tijdens het Vroege vogelconcert zaten er 25 bezoekers! Maar ook tussendoor dus veel bezoekers en luisteraars.

Het eerste concert was echt een wild avondconcert, het ochtendconcert verstild, en ‘s middags een uitsmijter, waarin alles terug kwam, en Greetje de tekst van Armhoes Joapke zong, reerde, en aan het eind Joapke zei dat hij aan de noordkant moest gaan kijken, dat daar een steen voor zijn vader en moeder stond. Ontroerend!

Het bezoekersaantal: het eerste concert zaterdagavond, ruim 60 personen, het vroege vogelconcert 25, het slotconcert 75. Daarnaast waren er voortdurend mensen die de kerk inliepen, een tijdje luisterden, weer naar buiten liepen, op het kerkhof luisterden, of zelfs vanaf de begraafplaats. De schatting is dat er zeker 200 mensen het dorp hebben bezocht.

De samenwerking tussen de musici, en de mensen uit het dorp verliep heel goed.

Er was ook veel belangstelling voor het werk van de begraafplaatswerkgroep. Het lykhoeske werd goed bezocht evenals de molen. Het ontbijt was heel leuk, daar.

 

Mensen liepen ook over het Meester van Weerdenpad om daar de informatie te lezen.

De begraafplaatswerkgroep heeft een aantal extra werk(mid)dagen ingelast, de molen heeft een fantastisch ontbijt verzorgd, café Billeke de Beer heeft de catering goed verzorgd. Kortom, een goede samenwerking tussen Dorpsbelangen Zuurdijk, Begraven op Sutherdicke, Molen de Zwaluw, de bospadwerkgroep, de kerkcommissie Zuurdijk, en dus een tevreden dorp!